• امروز : جمعه - ۲۰ مهر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Friday - 11 October - 2024
10

ربات انسان نمای ایرانی سورنا ۴ توسط انجمن ASME چهارمین ربات برتر سال ۲۰۲۰ معرفی شد.

  • کد خبر : 14058
  • ۱۵ آبان ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۶
ربات انسان نمای ایرانی سورنا ۴ توسط انجمن ASME چهارمین ربات برتر سال ۲۰۲۰ معرفی شد.
انجمن مهندسان مکانیک آمریکا (ASME) در ماه مارس فهرستی از ده ربات برتر انسان نمای جهان را منتشر کرد که ربات ایرانی سورنا در این فهرست در رتبه چهارم بود.

 به نقل از فارس از سایت انجمن مهندسان آمریکا این روز‌ها ربات‌ها در اشکال و ابعاد مختلفی تولید می‌شوند، اما جذاب‌ترین، دوست داشتنی‌ترین و قابل قبول‌ترین آن‌ها ربات‌هایی هستند که شبیه ما انسان‌ها هستند.

سروکله ربات انسان‌نما از کجا پیدا شد؟

روی صحبت ما بیشتر ربات‌های انسان‌نما (Humanoid robot) هستند. ربات‌هایی که از لحاظ خصوصیت‌های ظاهری بسیار به انسان‌ها شبیه هستند. این‌گونه ربات‌ها می‌توانند در محیط‌های انسانی و با ابزار ساخته‌شده به‌دست انسان، تعامل داشته باشند. برای مثال جسمی را بردارند یا در محیط کار راه بروند. در حالت کلی، ربات‌های انسان‌نما از نظر ظاهری شبیه انسان و دارای سر، ۲ پا و ۲ دست هستند. در برخی از موارد هم دارای صورت، چشم و لب هستند و آن‌قدر شبیه به خود ما می‌شوند که حسابی همه ما را شگفت‌زده می‌کنند. بد نیست بدانید سروکله ربات‌های انسان‌نما ابتدا از ژاپن و در دهه ۷۰ میلادی پیدا شد. این ربات هم که نخستین ربات انسان‌نمای دنیا بود، می‌توانست به زبان ژاپنی با انسان صحبت کند و حالات چهره انسان را تقلید کند. ربات بعدی یک دهه بعد ظهور کرد که می‌توانست راه برود. اما انقلاب ربات‌های انسان‌نما به دهه ۹۰ میلادی برمی‌گردد که شرکت «هوندا» آن را تولید کرد. این ربات‌ها به ربات‌های دوپا معروف بودند که بیشترین شباهت به انسان را داشتند و همین ویژگی باعث شد که آن‌ها را ربات‌های «انسان‌نما» بنامند.

سنگاپور، سوئد، دانمارک، ایتالیا، بلژیک و تایوان جزو ۱۰ کشور برتر در زمینه تولید ربات‌ها در دنیا هستند. در این میان ژاپن، هنگ‌کنگ و آمریکا، پیشگامان تولید ربات‌های انسان‌نما به شمار می‌روند. البته با توجه به اینکه ژاپن تولید ربات‌ها را بیش از ۴۰ سال پیش آغاز کرده، یکی از پیشگامان اصلی در تولید این ربات‌هاست.

ورود ایران به ساخت ربات انسان‌نما و تولد «سورنا»

ایران هم ساخت پروژه ربات‌های انسان‌نما را از سال ۱۳۸۷ و با ارائه طرح ساخت ربات «سورنا یک» آغاز کرد. رباتی که تاکنون ۴ نسل از آن ساخته شده و حالا سری میان سر‌ها پیدا کرده و به‌تازگی انجمن مهندسین مکانیک آمریکا (ASME) از «سورنا ۴» به‌عنوان یکی از ۱۰ربات انسان‌نماى شاخص سال۲۰۲۰ میلادی نام برده است.
حالا وقت آن رسیده است که کمی بیشتر درباره ربات انسان‌نمای ایرانی بدانیم. این ربات که نام خود را از سردار اشکانی گرفته، در مرکز سیستم‌ها و فناوری‌های پیشرفته دانشگاه تهران (CAST) متولد شده است و ۲۰۰ دانشجو و محقق در دانشگاه‌های تهران، امیرکبیر، شریف و خواجه‌نصیر در رشد و نمو او سهیم بوده‌اند. «سورنا ۴» ازجمله طرح‌های مرز فناوری است که با حمایت معاونت علمی‌وفناوری ریاست‌جمهوری در قالب یک طرح کلان ملی فناوری تولید شد و هدف از آن رسیدن به دانش فنی و مرز فناوری مورد نیاز کشور بود.

«سورنا ۴» چه ویژگی‌هایی دارد؟

این ربات با قد ۱۷۰ سانتی‌متر و وزن ۶۸ کیلوگرم، نسبت به نسل‌های پیشین تعامل بیشتری با محیط اطراف و انسان دارد، می‌تواند حرکات انسان را تقلید کند، بطری آب را در دست گیرد، نام خود را روی تخته‌سفید بنوسید و با دوستان انسانی‌اش عکس سلفی بگیرد. با این حال، «سورنا ۴» دستگاهی با پویایی زیاد نیست و نباید از آن انتظار حرکت سریع را داشت، اما او به کنترل‌کننده حرکتی سرتاسری در بدنش متکی است که به‌طور مداوم وضعیتش را تنظیم می‌کند تا از زمین‌خوردنش جلوگیری شود. درواقع او می‌تواند به‌خوبی تعادل خود را حفظ کند، حتی اگر با ضربه‌زدن به او قصد زمین‌انداختنش را داشته باشید.
جدیدترین نسل سورنا از زمان معرفی نسخه اولیه تا امروز، مسیری طولانی پشت سر گذاشته است. نسل اول سورنا فقط ۸ درجه آزادی داشت و برای حرکت از چرخ‌هایی در زیر پاهایش استفاده می‌کرد و نسل دوم سورنا ۲۲ درجه آزادی داشت و نخستین نسخه‌ای بود که می‌توانست راه برود و نسل سوم سورنا ۳۱ درجه آزادی داشت و توانایی‌هایی نظیر بالارفتن از پله و ضربه به توپ را به‌نمایش گذاشت. اکنون «سورنا ۴» با ۱۲ درجه آزادی اضافه که بیشتر روی دستانش است و درمجموع ۴۳ درجه آزادی، محور‌های حرکت به‌مراتب بیشتری دارد. تیم مرکز سیستم‌ها و فناوری‌های پیشرفته دانشگاه تهران تعدادی از اجزای ربات را بازطراحی کرده و عناصر ساختاری سبک‌وزن تازه و عملگر‌های مکانیکی کوچک، اما قدرتمند ساخته است که باعث شده این نسل نسبت به نسل ۳ کوتاه‌قدتر و سبک‌تر باشد. همچنین با ترکیب حرکات تمام‌تنه ربات و هوش مصنوعی، ربات قابلیت گرفتن برخط اجسام، دنبال‌کردن چهره افراد و اشیا و تقلید حرکات انسان را دارد.
«سورنا ۴» می‌تواند هوشمندانه فکر کند و به سؤال‌ها پاسخ درست دهد، به لطف دستان جدیدش اشیا را بلند و جابه‌جا کند، ۱۰۰ فرمان صوتی و ۱۰۰ شیء مختلف را تشخیص دهد، شوت بزند و به شما دست دهد. این ربات نسبت به نسل قبلی خود چالاک‌تر است و با سرعت ۰.۷ کیلومتربرساعت حرکت می‌کند، درحالی‌که «سورنا ۳» با سرعت ۰.۳ کیلومتربرساعت حرکت می‌کرد. شاید برایتان این سؤال پیش آمده باشد که این ربات چه کاربرد‌هایی دارد. باید گفت این ربات علاوه بر اهداف آموزشی و توسعه دانش و فناوری رباتیک می‌تواند در حوزه گردشگری و به‌عنوان تورلیدر، در بیمارستان‌ها و هتل‌ها، در محیط‌های خطرناک برای کاهش هزینه‌های جانی و مالی و در محیط‌های شهری و ساختمانی استفاده شود. دکتر عقیل یوسفی‌کما، مجری طرح ربات انسان‌نمای سورنا، وعده ساخت نسل پنجم و ششم سورنا را نیز داده است که باید دید آن‌ها برای ما چه شگفتی‌هایی را به ارمغان می‌آورند.

ربات‌های انسان نما برای تحقیقات فضایی، کمک به انسان ها، آموزش، تفریح، جستجو، انجام عملیات نجات، استفاده در کارخانه ها، فعالیت‌های مرتبط با روابط عمومی و … قابل استفاده هستند.

شیوع ویروس کرونا و بی ثباتی اقتصادی ناشی از آن باعث افزایش استفاده از ربات‌ها شده و بررسی‌های موسسه مشاوره‌ای تحقیقات آماری بازار یا اس ام آر سی نشان می‌دهد ارزش جهانی بازار ربات‌های انسان نما تا سال ۲۰۲۶ به ۱۳ میلیارد دلار می‌رسد. اگر چه رفتار این بازار هنوز نامشخص است، اما کاربرد ربات‌های انسان نما در حال افزایش است. نگرانی از تماس پزشکان با مبتلایان به کرونا موجب شده تا از ربات‌ها برای بررسی وضعیت این بیماران به خصوص در چین هم استفاده شود. از ربات‌ها برای انجام برای وظایف پرستاران، پاکسازی بیمارستان‌ها و تحویل اقلام پزشکی نیز استفاده می‌شود. ده ربات انسان نمای معرفی شده توسط انجمن مهندسان مکانیک آمریکا به شرح زیر است:

۱. ربات آواتار: این ربات با نام T-HR۳ در سال ۲۰۱۷ توسط تویوتا عرضه شد که قادر تقلید از حرکات اپراتور‌های انسانی است. T-HR۳ برای حضور در بازی‌های المپیک به روز شده و قابلیت‌های کنترلی و امکان راه رفتن طبیعی آن تقویت شده است. این ربات به عنوان دستیار جراحی به شکل کنترل از راه دور قابل استفاده است.

۲. ربات سفیر: چهره این ربات موسوم به سوفیا شباهت زیادی به انسان‌ها دارد. سوفیا در سال ۲۰۱۶ توسط شرکت هنگ کنگی هانسون رباتیکس تولید شده و هوش مصنوعی آن در سال ۲۰۲۰ ارتقا یافته تا حتی بتواند به عنوان یک سفیر ایفای نقش کند و تعاملات انسان‌ها و ربات‌ها را ارتقا دهد. قابلیت آموزش توسط انسان ها، راه رفتن، حرف زدن، نقاشی کشیدن، آواز خواندن و ابراز احساسات از جمله قابلیت‌های این ربات است.

۳. ربات تحویل اقلام: شرکت فورد در ماه ژانویه به اولین شرکتی مبدل شد که ربات دیجیت تولید شده توسط Agility Robotics را در کارخانه خود مورد آزمایش قرار داد و این ربات انسان نمای بدون سر را که دارای اندامک‌های ریز و حسگر‌های زیاد بود به امکانات انتقال و تحویل کالا مجهز کرد. بالا رفتن از پلکان ها، شناسایی موانع و عبور از محوطه‌های مختلف از جمله قابلیت‌های ربات مذکور است. قابلیت حفظ تعادل در حین حمل بسته‌های حداکثر ۱۸ کیلوگرمی از جمله توانمندی‌های این ربات است. ربات دیجیت می‌توانند خودرو‌های خودران را نیز جابجا کنند و بسته‌ها را به مشتریان برسانند.

۴. ربات تحقیقاتی: به نوشته سایت انجمن مهندسان مکانیک آمریکا، مهندسان مکانیک دانشگاه تهران از سال ۲۰۲۰ در تلاش برای تولید ربات سورنا بوده اند. آخرین مدل این ربات یعنی سورنا ۴ یک ربات انسان نما در ابعاد انسان بالغ توصیف شده که قادر به شناسایی افراد و اشیا، تشخیص صحبت‌های افراد و صحبت کردن و راه رفتن با سرعت ۰.۷ کیلومتر در ساعت است. این ربات ۴۳ درجه آزادی دارد و دستان آن قادر به نگه داشتن اشیایی در احجام مختلف است. مهندسان از سورنا برای تحقیق در مورد حرکت جانداران دو پا، هوش مصنوعی و جذب دانشجویان برای فعالیت در حوزه مشاغل مختلف مهندسی استفاده می‌کنند.

۵. ربات‌های انسان نمای دیجیتال: این ربات‌های دیجیتال شبیه انسان‌ها بوده و مانند آن‌ها عمل می‌کنند، اما کاملا مصنوعی هستند. یکی از این ربات‌ها موسوم به نئون توسط سامسونگ تولید شده و دارای هوش مصنوعی و قابلیت شخصی سازی ظاهر و شخصیت است. این ربات‌ها به جای پاسخ دادن به سوالات به سبک دستیار‌های صوتی هوشمند الکسا و سیری برای ابراز احساسات، درس گرفتن از تجارب و مکالمه واقعی به کار می‌روند. هر یک از این ربات‌ها برای انجام وظایف خاصی مانند یک دکتر مجازی یا مربی یوگا قابل شخصی سازی هستند.

۶. ربات متصدی رستوران: ربات کیم وظیفه خدمت رسانی برای تحویل غذا و نوشیدنی‌ها را بر عهده دارد و توسط شرکت Macco Robotics در اسپانیا تولید شده است. یک سر و دو بازو از جمله امکانات این ربات است که قابلیت بنزین زدن را نیز دارد. این ربات می‌تواند در هر ساعت ۳۰۰ لیوان را پر از نوشیدنی کند. درجه آزادی این ربات ۱۴ تا ۲۰ درجه است و مجهز به حسگر‌های هوشمند و هوش مصنوعی برای افزایش توانایی هاست.

۷. ربات بازیگر: این ربات انگلیسی توسط شرکت Engineered Arts در سال ۲۰۰۴ تولید شد و قادر به همکاری با بازیگران، مهندسان مکانیک و رایانه و طراحان انیمیشن است. ربات انسان نمای مذکور که به RoboThespian شهرت دارد، قادر به نمایش احساسات مختلف، احوال پرسی، آوازخوانی و ژست گرفتن است. این ربات در آینده با افزوده شدن سیستم‌ها و نرم افزار‌های مختلف قادر به نقش آفرینی بدون نیاز به انسان هاست.

۸. ربات فضانورد: چند کشور در حال تولید ربات فضانورد هستند. به عنوان مثال، Vyommitra یک ربات انسان نمای مونث هندی است که در دسامبر سال ۲۰۲۰ به یک ماموریت فضایی رفت. این ربات قرار است آزمایش‌هایی را در مورد وضعیت جاذبه در فضا انجام دهد تا حضور در خارج از جو زمین برای انسان‌ها ساده‌تر شود. روسیه هم ربات فضانوردی به نام فدور تولید کرده که در سال ۲۰۱۹ به ایستگاه فضایی بین المللی سفر کرد تا در جریان یک راه پیمایی فضایی به انجام تعمیرات بپردازد و سپس به زمین بازگشت. ربات فضانورد Robonaut ۲ ناسا نیز چندین سال در ایستگاه فضایی بین المللی حضور داشته است. ممکن است این ربات‌ها در آینده به ماه یا مریخ نیز اعزام شوند.

۹. ربات آموزشی: ربات پپر شرکت سافت رباتیکس ژاپن قادر به ابراز احساسات دوستانه است و از آن می‌توان به عنوان یک متصدی پذیرش، در خرده فروشی‌ها و حتی به عنوان یک پرستار بچه استفاده کرد. این ربات به تازگی برای آموزش برنامه نویسی به دانش آموزان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. نرم افزار جدید نصب شده بر روی پپر به دانش آموزان امکان می‌دهد تا آن را برای حرکت، صحبت، علامتگذاری و نمایش پیام‌های مختلف بر روی نمایشگرش به صورت آنی برنامه ریزی کنند تا نسل جدیدی از مهندسان تربیت شوند.

۱۰. ربات انسان نمای همکاری جمعی: اکثر ربات‌های انسان نما توان همکاری جمعی را دارند. ربات Nextage ساخت کاوادا رباتیکس برای تحقیقات مشترک صنعتی در آلمان مورد استفاده قرار گرفته است. این ربات در محیط‌های صنعتی به خوبی با انسان‌ها نیز همکاری می‌کند. ربات واکر شرکت UBtech Robotics نیز در خانه با انسان‌ها همکاری می‌کند. این ربات برای خانه داری و کنترل لوازم خانگی هوشمند قابل استفاده است.

 

لینک کوتاه : https://ainews.ir/?p=14058

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.