فرارو-محققان دانشگاه MIT با الهام از کرم شب تاب، رباتهایی در مقیاس حشرات ساخته اند که میتوانند هنگام پرواز از خود نور ساطع کنند. ماهیچههای مصنوعی که بالهای رباتهای پرنده را کنترل میکنند، در حین پرواز روشن میشوند. این کار راهی کم هزینه برای ردیابی رباتها و برقراری ارتباط بین آنها میباشد.
به گزارش فرارو، کرمهای شب تاب که در غروب گرم تابستان، حیاط را روشن میکنند، از درخشندگی خود برای ارتباط با یکدیگر، جذب جفت، دفع شکارچیان و فریب طعمه استفاده میکنند. این اشکالات درخشان جرقه الهام دانشمندان MIT را برانگیخت. آنها با الهام از طبیعت، ماهیچههای مصنوعی نرم الکترولومینسانس برای رباتهای پرنده کوچک ساختند.
الکترولومینسانس یا “برقدرخشی” رباتها را قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر میسازد. برای مثال میتوان از این ربات ها در عملیات نجات یک ساختمان فروریخته استفاده کرد. رباتی که بازماندگان را پیدا میکند، میتواند از چراغ برای علامت دادن به دیگران و درخواست کمک استفاده کند. این رباتها آنقدر کوچک و سبک هستند که حتی نمیتوانند وزن حسگرها را تحمل و آنها را با خود حمل کنند؛ بنابراین محققان ناچارند برای ردیابی این رباتها از دوربینهای مادون قرمز حجیمی که در فضای باز به خوبی کار نمیکنند، استفاده کنند.
آنها به تازگی توانسته اند این رباتها را با استفاده از نوری که ساطع میکنند و تنها سه دوربین گوشی هوشمند ردیابی کنند. رباتهای بزرگ میتوانند با استفاده از ابزارهای مختلف مانند بلوتوث و وایفای با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. اما برای یک ربات کوچک و با قدرت محدود، مجبور به استفاده از روشهای ارتباطی جدید خواهند بود. محققین با قرار دادن ذرات الکترولومینسانس کوچک در عضلات مصنوعی توانستند تنها ۲.۵ درصد وزن بیشتر را بدون تأثیر بر عملکرد پرواز به ربات اضافه کنند.
آنها پس از ساخت ربات، خواص مکانیکی محرکها را آزمایش کرده و از یک لومینسانس متر برای اندازه گیری شدت نور استفاده کردند. محققین آزمایشات پروازی را با استفاده از یک سیستم ردیابی حرکت طراحی شده انجام دادند. هر محرک الکترولومینسانس به عنوان یک نشانگر فعال عمل میکند که میتواند با استفاده از دوربینهای آیفون ردیابی شود. دوربینها میتوانند هر رنگ نوری را تشخیص دهند و با استفاده از یک برنامه کامپیوتری موقعیت و وضعیت رباتها را تا ۲ میلیمتر توسط پیشرفتهترین سیستمهای ثبت حرکت مادون قرمز ردیابی کنند. آنها توانستند با استفاده از یک سیستم ردیابی ارزان قیمت این کار را انجام دهند که نتایج بسیار نزدیکی به سیستمهای ردیابی بزرگ و گران قیمت داشت.
محققین امیدوارند با تقویت این سیستم ردیابی حرکتی در آینده بتوانند رباتها را در لحظه ردیابی کنند. این تیم در حال کار بر روی ترکیب سیگنالهای کنترلی است تا رباتها بتوانند نور خود را در طول پرواز خاموش و روشن کنند و بیشتر مانند کرم شب تاب واقعی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. آنها همچنین در حال بررسی این هستند که چگونه الکترولومینسانس میتواند برخی از خواص این ماهیچههای مصنوعی نرم را بهبود ببخشد.