• امروز : جمعه - ۳۱ فروردین - ۱۴۰۳
  • برابر با : Friday - 19 April - 2024
20

برگزاری رویداد تبادل فناوری در حوزه زبان و ادب فارسی

  • کد خبر : 775
  • ۱۷ فروردین ۱۴۰۰ - ۹:۴۱
برگزاری رویداد تبادل فناوری در حوزه زبان و ادب فارسی
رویداد تبادل فناوری در حوزه ادب و فارسی امروز در محل صندوق نوآوری شکوفایی ریاست جمهوری برگزار شد.

به گزارش ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند، در این رویداد شرکت‌های دانش بنیان با فرهنگستان زبان ادب و فارسی، بنیاد سعدی و مؤسسه دهخدا با تفاهم نامه‌ها و قرارداد‌هایی امضا کردند تا با توجه به ظرفیت شرکت‌های نوآور زبان فارسی به صورت آسان و از طریق نرم افزار‌های مختلف ترویج شود.
در این رویداد ۶۰۰ شرکت دانش بنیان تقاضا‌های خود را برای همکاری با فرهنگستان زبان فارسی، مؤسسه دهخدا و بنیاد سعدی ارائه کردند که امروز ۱۰ قرارداد میان آن‌ها به امضا رسید.
صندوق نوآوری وشکوفایی نیز نقش تسهیل کننده این قرارداد‌ها را به عهده دارد و از طریق تسهیلاتی که اختیار شرکت‌ها قرار می‌دهد تلاش می‌کند تا آن را به محصول نهایی برساند.
در مراسم امروز آقای غلامعلی حداد عادل در سخنانی زبان هر کشور را هویت جمعی یک ملت دانست و گفت: زبان فارسی با ویژگی‌ها خاص خود این توانایی را دارد که در دنیای امروز معرفی کننده فرهنگ مردم ما باشد به شرطی که بتوانیم این توانایی‌ها را بشناسیم و به فعل تبدیل کرد.
رئیس فرهنگستان زبان فارسی با اشاره به اینکه در طول چند دهه گذشته در فرهنگستان ۶۰ هزار واژه معادل فارسی برای اصطلاحات بیگانه جایگزین و تعریف شده است افزود: در فرهنگستان فضا را به سمت تخصصی شدن برده ایم بگونه‌ای که پنجمین دوره کارشناسی ارشد واژه گزینی را نیز برگزار خواهیم کرد.
وی همچنین از تألیف فرهنگ جامع زبان فارسی در فرهنگستان خبر داد و گفت: این مجموعه ۳۵ جلد کتاب می‌شود که هر جلد آن بیش از ۸۰۰ صفحه دارد و به عنوان نمونه برای واژه آتش ۵۶ معنای متفاوت یاد شده که براساس مستند و اینکه در چه تاریخی و از سوی چه کسی بکار برده شده در کتاب آمده است.
وی در همین زمینه استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان در توسعه و ترویج زبان فارسی در داخل و خارج از کشور را بسیار مهم دانست و بر عملی شدن تفاهم‌ها و قرارداد‌ها با شرکت دانش بنیان تأکید کرد.

دسترس‌پذیر کردن فرهنگ ۳۵ جلدی زبان‌فارسی با کمک فناوران

رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با تأکید بر اینکه زبان یک علم است و همان طور که سایر حوزه‎‌های فناوری نیازمند فناوری هستند، زبان نیز نیاز به فناوری دارد، گفت: از این رو نیاز داریم در زمینه‌هایی، چون ترویج واژه گزینی، دسترس پذیر کردن فرهنگ جامع زبان فارسی برای محققان و پیدا کردن غلط‌های املایی و اصطلاحات نگارشی با شرکت‌های فناور همکاری کنیم و علاوه بر آن نیاز به واسطه‌ای داریم تا زبان ما را برای این شرکت‌ها ترجمه کند.

آقای دکتر غلامعلی حداد عادل امروز در رویداد مجازی تبادل فناوری در حوزه زبان و ادب فارسی، زبان را هویت جمعی یک ملت توصیف کرد و افزود: هیچ تحقیقی بالاتر از این نیست که به ملتی گفته شود که زبان آن‌ها برای دنیای امروز توانا نیست و اگر ملتی به این معنا برسد، آن ملت باید با فرهنگ خود وداع کند.

وی اضافه کرد:، ولی من امروز در این رویداد می‌خواهم اعلام کنم که زبان و ادبیات فارسی توانایی برآورده کردن نیاز‌ها در دنیای امروز را دارد، به شرط آنکه این توانایی‌ها را شناسایی کنیم و از قوه به فعلیت برسانیم. این را کسی می‌گوید که در ۳۰ سال اخیر در جریان یافتن و ترویج بیش از ۶۰ هزار معادل فارسی برای اصطلاحات بیگانه فعال بوده است.

آقای حداد عادل، با اشاره به اقدام فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در ایجاد دانش واژه گزینی، خاطر نشان کرد: در این راستا ما تا کنون ۵ دوره دانشجوی کارشناسی ارشد رشته واژه گزینی در فرهنگستان پذیرش و آن‌ها را در زمینه واژه گزینی تربیت کردیم.

رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با اشاره به اقدامات صندوق نوآوری و شکوفایی در توسعه فناوری با تاکید بر اینکه با نام این صندوق آشنا بودم، گفت: گاهی همکاران برای انجام برخی پژوهش‌های محدود به این صندوق مراجعه می‌کردند و در چند ماه اخیر نیز با همکاری سازمان فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موفق شدیم در سطح امیدوارکننده‌ای با این صندوق پیوند برقرار کنیم.وی جایگاه صندوق نوآوری و شکوفایی در اداره جامعه امروزی را به چرخ چاه تشبیه کرد که آب موجود در ته چاه را به تشنگان بالای چاه می‌رساند و یادآور شد: در اوایل انقلاب بر اساس قانون اساسی مصوب، از آنجایی که تلاش شد تا کشور به سمت سرمایه داری غرب حرکت نکند، اقتصاد کشور بر مالکیت دولتی و تعاونی پایه گذاری شد و بر این اساس بر توسعه تعاونی‌ها تاکید شد، ولی تعاونی‌ها نتوانستند در اقتصاد کشور نقش تعیین کننده‌ای ایفا کند در حالی که همگان درصدد حمایت از تعاونی‌ها بودند.

آقای حدادعادل، نمونه دیگر اقدام کشور را در توسعه بنگاه‌های زودبازده ذکر کرد و گفت: برای توسعه این بنگاه‌ها اعتبارات زیادی تخصیص داده شد، ولی نه این بنگاه‌ها و نه تعاونی‌ها نتوانستند در کشور پا بگیرند و اشکالات زیادی در این زمینه وجود داشت.

رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با تأکید بر اینکه پدیده‌ای به نام صندوق نوآوری و شکوفایی باید در دهه ۶۰ ایجاد می‌شد تا تعاونی‌ها را کمک می‌کرد که به ورطه ورشکستی نیفتند و بنگاه‌های زودبازده را هدایت می‌کرد، گفت: امروز با وجود جهشی که در فضای سایبری ایجاد شده، تعداد زیادی شرکت‌های دانش بنیان در کشور شکل گرفته است و انفجاری که در دانش و فناوری رخ داده است، وجود حلقه واسطی ضروری‌تر از همیشه است و این صندوق این حلقه واسطه به شمار می‌رود.

وی، با اشاره به برگزاری رویداد تبادل فناوری در حوزه زبان و ادبیات فارسی، گفت: این برای اولین بار است که نمایندگان وزارت ارتباطات، فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، موسسه دهخدا و بنیاد سعدی و چند ۱۰ شرکت دانش بنیان و فناور فعال در حوزه ادبیات فارسی و علوم انسانی در کنار یکدیگر جمع می‌شوند. البته فقدان این نشست‌ها غیر طبیعی است؛ چرا که زبان یک علم است و همان طور که سایر حوزه‎‌های فناوری نیازمند فناوری هستند، زبان نیز نیاز به فناوری دارد.

آقای حدادعادل زبان را اجتماعی‌ترین واقعیت دنیا توصیف کرد و ادامه داد: هیچ حوزه‌ای در دنیا نمی‌توان یافت که از زبان اجتماعی‌تر باشد؛ چرا که هر اقدامی که انجام می‌دهیم در بستر زبان صورت می‌گیرد.

زمینه‌های همکاری فرهنگستان با حوزه دانش بنیان

رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی به بیان زمینه‌های همکاری این نهاد با صندوق نوآوری و شکوفایی پرداخت و گفت: آموزش زبان می‌تواند یکی از زمینه‌های همکاری این دو نهاد باشد که نمونه آن را در شیوع کرونا که مشخص نیست چه زمانی پایان یابد، مشاهده کردیم که چگونه فناوری اطلاعات در ارائه آموزش مؤثر بود و مدارس با استفاده از این فناوری توانستند بخشی از وظایف خود را اجرایی کنند و اگر این فناوری نبود نسل بی سوادی را تربیت می‌کردیم.

وی “واژه گزینی” را از دیگر زمینه‌های همکاری با صندوق نوآوری و شکوفایی نام برد و در این باره توضیح داد: در ۳۰ سال قبل تمرکز ما بیشتر بر تولید واژه بوده و کمتر به ترویج و توزیع واژه‌ها متمرکز شدیم و لازم است با استفاده از ابزار‌های فناورانه برای ترویج واژه‌ها بهره ببریم.

آقای حداد عادل، از تالیف فرهنگ جامع “فرهنگ و زبان فارسی” در فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی خبر داد و گفت: در شرایطی که به کوچک کردن دولت تاکید می‌شود، ما با بیش از ۵۰ تحصیلکرده در این حوزه در زمینه تدوین فرهنگ نویسی همکاری داریم. این فرهنگ نامه قرار است در ۳۵ مجلد و در هر مجلد با ۸۰۰ صفحه عرضه شود.

وی با اشاره به محتوای این فرهنگ نامه، توضیح داد: در جلد اول این فرهنگ نامه که با حرف “آ” آغاز شده است، در ذیل مدخل “آتش” ۵۶ معنی متفاوت همراه با شاهد آن که چه کسی برای اولین بار در چه منبعی و در چه قرنی استفاده کرده، آورده شده است.

آقای حداد عادل با بیان اینکه برای تدوین این فرهنگ نامه ۱۲۰۰ متن اصلی فارسی که از هزار سال قبل تاکنون در کشور بوده مطالعه شده است، اضافه کرد: یکی از درخواست‌های محققان و فعالان عرصه زبان و ادبیات فارسی دسترسی به این فرهنگ نامه است، ولی زیر ساخت‌های فرهنگستان اجازه دسترسی محققان به این منابع را ندارد، از این رو درخواست داریم تا به کمک ما بیایید تا بتوانیم به این درخواست پاسخ مناسبی بدهیم.

وی ویراستاری متن، پیدا کردن غلط‌های املایی، اصطلاحات نگارشی و ترجمه را از دیگر زمینه‌‎های همکاری فرهنگستان با صندوق نوآوری و شکوفایی و شرکت‌های دانش بنیان فعال در این حوزه عنوان کرد.

رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، با اشاره به راه اندازی “بنیاد سعدی” با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، خاطر نشان کرد: این تصمیم بر اساس تجارب سایر کشور‌ها در زمینه توسعه زبان در خارج از مرز‌های آن‌ها بوده است تا با تاسیس این بنیاد اقدام به آموزش زبان فارسی در خارج از مرز‌های کشور شود و تاکنون کتاب‌ها و نرم افزار‌هایی نیز تولید شده است، ضمن آنکه این بنیاد اقدام به استانداردسازی آموزش زبان فارسی کرد.

وی با اشاره به چالش‌های آموزش زبان فارسی در خارج از کشور، گفت: در ۳۰ سال قبل برای ارائه آموزش زبان فارسی در خارج از کشور باید افرادی به سایر کشور‌ها اعزام می‎شدند، ولی با توسعه فضای مجازی این امکان فراهم شده است که بدون اعزام نیرو به خارج آموزش‌های لازم ارائه شود.

ایجاد زبان مشترک میان علوم انسانی و فناوری

رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با تاکید بر ضرورت ایجاد زبان مشترک میان حوزه‌های علوم انسانی و حوزه‌های تخصصی و فنی، یادآور شد: لازم است تا صندوق نوآوری و شکوفایی و سازمان فناوری اطلاعات زبان ما را که در حوزه‌های فنی تخصصی ندارند، ترجمه کنند؛ از این رو ما نیاز داریم تا کسی ما را به شرکت‌های دانش بنیان و فناور پیوند دهند.

وی با اشاره به تجربیات تلخ همکاری با شرکت‌های فناور، افزود: از سوی دیگر زمانی که با این شرکت‌ها برای دریافت خدمات فناورانه تماس گرفته می‌شود قیمت‌های حیرت آوری را ارائه می‌دهند که اگر بخواهیم با آن‌ها وارد مذاکره شویم، دیوان عدالت اداری به سراغ ما می‌آیند؛ از این رو وجود واسطه در این زمینه می‌تواند از نظر مالی به ما اطمینان خاطری بدهد.

حداد عادل اضافه کرد: این مشکلات باید در جایی رفع شود و تصور می‌کنم صندوق نوآوری و شکوفایی با تصمیمات به جایی که می‌گیرد، می‌تواند به ما کمک کند.

اقدام صندوق نوآوری برای نفوذ فناوری در حوزه‌های علوم انسانی و ادبیات فارسی

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به توانمندی‌های شرکت‌های دانش بنیان در رفع نیازمندی‌های حوزه علوم انسانی با استفاه از ابزار‌های نوین فناورانه گفت: رویداد تبادل فناوری در حوزه ادبیات فارسی رویداد مهمی است و می‌تواند الگویی برای تبادل فناوری در سایر حوزه‌های علوم انسانی باشد.

آقای دکتر علی وحدت امروز در رویداد مجازی تبادل فناوری در حوزه زبان و ادب فارسی با اشاره به تصویب قانون مترقی حمایت از شرکت‎های دانش بنیان، افزود: تصویب این قانون زمینه رخداد اتفاقات مهمی در کشور است، به گونه‌ای که شرایط کنونی هم از نظر تکمیل زیست بوم فناوری در کشور و هم به لحاظ توزیع جغرافیایی تشکیل شرکت‌های دانش بنیان با ۱۰ سال قبل قابل مقایسه نیست.

وی مراکز رشد، شتابدهنده‌ها، شرکت‌های دانش بنیان و خلاق را از اجزای اکوسیستم نوآوری و فناوری کشور دانست و اظهار کرد: در حال حاضر ۵ هزار و ۶۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور تشکیل شده است که ارزیابی و تشخیص صلاحیت دانش بنیانی آن‌ها از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام می‌شود.

آقای وحدت با اشاره به تشکیل حدود ۱۰ هزار شرکت فناور در پارک‌های علم و فناوری و شرکت‌های استارت‌آپی و نوآفرین که از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات شناسایی می‌شوند، خاطر نشان کرد: این‌ها مجموعه‌ای از اکوسیستم نوآوری و فناوری کشور هستند که با ما همکاری دارند.

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی تامین منابع مالی را از مهمترین بخش‌های توسعه در دنیا معرفی کرد و یادآور شد: در دنیا نهاد‌های مالی مستقل از دنیا هستند که ما در این زمینه و همچنین در زمینه روش‌های مختلف تامین مالی برای شرکت‌های دانش بنیان از دنیا عقب نیستیم.

وی اضافه کرد: در کنار این صندوق در دو سال اخیر اقدامات جدی برای توسعه منابع مالی در سایر استان‌ها صورت گرفت و آن ایجاد نهاد مالی به نام “صندوق‌های پژوهش و فناوری” است که این صندوق‌ها غیر دولتی هستند، ضمن آنکه صندوق‌های تخصصی در حوزه‌هایی، چون نانو، زیست فناوری و ارتباطات راه اندازی شده است.

آقای وحدت با تاکید بر اینکه رشد خدمات صندوق نوآوری و شکوفایی در ۲ سال اخیر ۱۰ برابر شده است، اظهار کرد: خدمات این صندوق به گونه‌ای است که سرویس‌ها و خدمات مالی در تمام طول چرخه حیات به شرکت‌ها ارائه می‌شود.

وی با اشاره به خدمات و دستاورد‌های شرکت‌های دانش بنیان و فناور، نمونه آن را در زمان شیوع ویروس کرونا دانست که هیچ محصول حوزه سلامت مرتبط با کرونا به کشور وارد نشده و کلیه نیازمندی‌ها از جمله ونتیلاتور، دستگاه‌های اکسیژن ساز و کیت‌های تشخیصی از سوی جوانان دانشمند کشور تامین شد.

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی، زمینه سازی برای تبادل فناوری را از دیگر اقدامات این صندوق ذکر کرد و گفت: برخی از حوزه‌های صنعتی جدید هستند، ولی برخی دیگر از حوزه‌های صنعتی قدیمی هستند و نیاز به رسوخ فناوری در آن‌ها است تا از این طریق میزان بهره وری آن‌ها ارتقا یابد.

وی نمونه این صنایع را صنایع حمل و نقل و فولادسازی دانست که نیازمند رسوخ فناوری هستند و یادآور شد: برای این منظور اقدام به برگزاری رویداد‌های فناورانه با هدف نفوذ فناوری در صنایع کردیم.

آقای وحدت با اشاره به کاربرد‌های هوش مصنوعی در ارتقای کیفیت خدمات، افزود: ما در زمینه هوش مصنوعی از دنیا عقب نیستیم و می‌توانیم با کاربردی کردن این فناوری در حوزه‌های مختلف از جمله علوم انسانی، بهره وری را ارتقا دهیم.

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی خاطر نشان کرد: برای کاربردی کردن فناوری در حوزه زبان فارسی و ادبیات لازم است تا نیاز‌های این حوزه از سوی متخصصان اعلام شود و این توان در شرکت‌های فناور و دانش بنیان وجود دارد که با استفاده از ابزار‌های نوین و فناورانه راهکار‌هایی را برای رفع نیازمندی‌های این حوزه ارائه دهند.

آقای وحدت با تاکید بر اینکه رویداد امروز در حوزه ادبیات و زبان فارسی برای ما رویداد خاصی به شمار می‌رود، ادامه داد: برگزاری این رویداد می‌تواند الگویی برای برگزاری این رویداد در سایر حوزه‌های علوم انسانی باشد.

لینک کوتاه : https://ainews.ir/?p=775

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.